ADHD:n, seksuaalisuuden, itsetuntemuksen ja parisuhdedynamiikan äärellä
Olen matkalla seksuaaliterapeutiksi-missionani ja intohimonani auttaa niin yksittäisiä ihmisiä, kuin myös kaikenlaisia pareja oman seksuaalisuutensa sekä parisuhteiden kiemuroissa. Paneudun terapiaotteellani ihmisen seksuaalisuuteen muutamasta erityisestä näkökulmasta, joista yksi on neuroepätyypillisten seksuaalisuuden erityispiirteet. Erityisesti olen kiinnostunut ADHD-henkilöiden seksuaalisuudesta ja siitä maailmasta, joissa he elävät parisuhteessaan. Tälle polulle olen lähtenyt monestakin syystä, joista yksi on ehdottomasti se, että minulla on elämässäni pitkäaikainen kokemus elämästä ADHD-ihmisen kanssa. Olen siis myös omien kokemuksieni kautta ymmärtänyt, kuinka tärkeää on jakaa olemassa olevaa tietoa ADHD-erityisominaisuuksista, joilla on tekemistä niin henkilön oman hyvinvoinnin, kuin myös parisuhteen hyvinvoinnin ja menestyksen kannalta.
Kaikki lähtee omakuvasta ja itseluottamuksesta-voiko kukaan minua rakastaa?
Käydessäni läpi ADHD-henkilöiden ja parisuhteiden seksuaalisuuteen liittyviä tutkimuksia, huomasin nopeasti, että tutkimustieto loistaa poissaolollaan ihan kansainvälisestikin-ei pelkästään meillä Suomessa. Tämä jos mikä motivoi minua jatkamaan tällä asiantuntijapolulla. Jos ei ole tutkittua tietoa, ei voi olla myöskään validoituja psykofysiologisia menetelmiä tukemaan ihmisiä ja pariskuntia seksuaalisuuden ja parisuhteiden kentässä. Jotain sentään löytyy tutkimuksista ja niitä kiteytän oman aloittelevan terapeutin työni kera jatkossa blogeina, artikkeleina, luentoina ja verkkokursseina. Olen pitkän linjan käyttäytymistieteillijä ja vaikka alkuperäinen osaamiseni pohjautuukin eläinmaailman psykofysiologiaan-niin tietyt lainalaisuudet kulkevat läpi lajien-myös meille ihmiskunnan edustajille.
Lähdetään siis liikkeelle ihan perusasioista, jotka pätevät neurotyypillisille eli ns. tavallisille ihmisille, mutta korostuvat erityisesti siis neuroepätyypillisessä, ADHD-maailmassa. ADHD-erityispiirteethän kulkevat ihmisellä mukana koko elämän ja näyttäytyvät tavallisissa päivittäisissä askareissa jokaisella omanlaisenaan. Seksuaalisuuden ja parisuhteen vuorovaikutuksen saralla sama pätee-on niin monta eri tapaa kokea ja nähdä ADHD-erityispiirteitä, kuin on henkilöitä ja parisuhteitakin. Silti yksi perusasia on mielestäni tarpeen avata ihan alkuun ja tämä enemmän nyt ammatillisina pohdintana ja keskustelun avaukseksi. Pohdinta siis siitä, voiko minua kukaan toinen ihminen rakastaa, kun olen tällainen impulsiivinen, äkkipikainen, nopea liikkeissäni, helposti ärtyvä ja kärsimätön? Tai kuka jaksaa minua, kun teen vain niitä asioita, jotka katson itselleni hyödylliseksi ja tärkeiksi? Tai miten kukaan voisi ymmärtää, että tarvitsen omaa aikaa ja rauhaa, koska aivoni sitä huutavat kiireisen päivän jälkeen? Kuulostaako tutulta omassa elämässäsi?
ADHD:n vaikutuksista elämään ylipäätänsä
ADHD-ominaisuudet tuovat mukanaan erilaisuuden ja erillisyyden tunnetta niin käyttäytymisessä, ajatuksissa, tuntemuksissa kuin myös monesti suhtautumisessa elämään ja seksuaalisuuteenkin. Pintaan voi nousta kysymyksiä siitä, että miksi en tule ymmärretyksi työyhteisössäni, miksi näen asioita niin eri tavoin kuin ystäväni tai miksi kumppani ei ymmärrä tarpeitani? Yksi keskeinen asia nousee ADHD-ihmisellä esiin omaan minäkuvaan ja itseluottamukseen liittyen; Olenko sellainen ihminen, että löydän kumppanin, joka rakastaa minua tällaisena kuin olen? Mitä oikeasti ajattelen itsestäni kumppanina, puolisona, rakastajana ja minkälainen ihminen minulle ja elämääni sopii parhaiten?
Ajattelen, että näitä asioita on meidän jokaisen hyvä pohtia omalta kohdaltaan elämänsä varrella-ihminenhän kasvaa ja ajatusmaailma muokkautuu- myös seksuaalisuus, seksin tarve ja halut muuttuvat matkan varrella. Nämä kysymykset nousevat pintaan viimeistään siinä vaiheessa, kun suhteessa tulee vastaan haasteita, jossa kumppaneiden välinen ymmärrys on koetuksella tai kun toinen kumppaneista ei kykene ymmärtämään toisen käyttäytymistä. Tai tunneyhteyden muodostaminen tai ylläpitäminen on koetuksella. Siis esimerkiksi niitä tilanteita, kun ADHD:n impulssit ja aivokemia saa aikaan sellaista käyttäytymistä, joka häiritsee ihmistä itseään, harmittaa kumppania, aiheuttaa kipuilua parisuhteeseen tai näkyy esimerkiksi parien välisessä seksuaalisuudessa. Viimeistään silloin kannattaa pysähtyä, nostaa parisuhteen kipukohtia keskusteluun ja opetella analysoimaan mikä johtuu tavallisesta parisuhdedynamiikasta ja missä ADHD tekee omaa erityistä lisäänsä parisuhteeseen. Tilannetta kannattaa avata ammattilaisen kanssa, jos asioiden sanoittaminen on vaikeaa tai tilanne kuormittaa. Monesti kuormitus voi kohdistua vain toisen osapuolen hartioille eli huomaa, että yksinkin voit hakea apua parisuhteeseen. Ammattilainen voi olla se kanssakulkija, joka pystyy tuomaan riittävästi faktaa ADHD-erityispiirteiden mahdollisista vaikutuksista sekä niiden huomioon ottamisesta parisuhteessasi.
Seksuaalisuus, tarpeet ja halutkin muuttuvat matkan varrella - miten reagoida ADHD:n mukanaan tuomaan kohinaan?
Jos siis oma tai parisuhde-elämäsi on vuoristorataa, tai ralliauton kuskin tai pelkääjän paikalla etenemistä-kannattaa tunnistaa ja hyväksyä tosiasia, että ADHD tuo erityispiirteitä parisuhteeseen, läheisyyteen, seksuaalisuuteen, seksin harjoittamiseen sekä tunneyhteyden rakentamiseen. On hyvä pysähtyä ensin tunnistamaan omasta käyttäytymisestä niitä piirteitä ja ajatuksia omasta itsestään, jotka ohjaavat käyttäytymistäsi parisuhteessasi ja seksuaalisuudessasi. Onko oma parisuhteesi ajautunut tylsäksi, tarvitsetko ylimääräistä stimulaatiota saadaksesi seksuaalista tyydytystä, onko elämä ylipäätään mahdollista tiiviissä parisuhteessa? Tai mitä tarkoittaa halujen eriparisuus ja vaihtelu ja miten näitä voisi paremmin sovittaa yhteen oman kumppanin kanssa?
Itselleen kannattaa olla lempeä ja ymmärtävä - seksuaalisuuteen ja parisuhteen tasapainoon kun ei ole olemassa valmiita patenttiratkaisuja. On kuitenkin vahvistavaa huomata, että työkaluja on olemassa ja että omaa minäkuvaa ja ajatusta itsestään parisuhteessaan voi vahvistaa. Vaikka ADHD:n mukanaan tuomat kohina-ominaisuudet olisivat vahvojakin, on löydettävissä työkaluja, joiden avulla voi omia vahvuuksiaan nostaa esiin ja vahvistaa. Ja mikä on havaintojeni mukaan todella tärkeätä huomata; ADHD:n hyvät ominaisuudet ovat parhaimmillaan todella vahvoja ja vetävät kumppaneita puoleensa ja usein antavat myös iloa ja rohkeutta rakentaa oman näköistä suhdetta.
Kannustan siis jokaista paria a) Analysoimaan haasteitaan omalla henkilökohtaisella tarpeiden ja halujen tasolla, b) Avaamaan rohkeasti keskustelua parisuhteen vahvuuksien ja voimaannuttavien tekijöiden kautta sekä c) Aakemaan tietoa ja apua sekä tunnistamaan perusasioita siitä, mitä ADHD-erityisominaisuudet voivat tuoda mukanaan juuri omaan suhteeseen. Näillä eväillä on sitten helpompaa lähteä vahvistamaan sitä olemassa olevaa hyvää sekä neutralisoimaan niitä ADHD:n mukanaan tuomia haasteita parisuhteessa.
Huom! Jos asiat ovat sinulle ajankohtaisia, tai tarvitset tukea tai muuten vain haluat keskustella omista solmukohdistasi-ole rohkeasti yhteydessä. Voit ottaa yhteyttä tai antaa palautetta blogistani; juttakauppi@gmail.com